"THIS WILL BE THE BEST GAMES IN THEIR HISTORY" - AND THEY REALLY

8. februara 2022. godine slavimo 38 godina od najzapamćenijeg i do tada najvećeg svjetskog sportskog događaja, Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Te godine cijela regija, a posebice Sarajevo odisali su istinskim Olimpijskim duhom. Uz veliki broj tehnoloških inovacija i infrastrukturalnog razvoja, ono što Sarajevsku olimpijadu najviše izdvaja od drugih do tada Olimpijskih igara je zajedništvo i domaćinstvo.  

Mnogi će se sjetiti Sande Dubravčić koja je 08. februara 1984. godine upalila Olimpijski plamen na stadionu Koševo, uspevši se uz 98 stepenica jednakim ritmom i bez greške, dok su oči cijeloga svijeta bile uprte u nju. No nije samo Sanda Dubravčić briljirala taj dan, tu je bilo preko 10 000 volontera direktno uključenih u organizaciju Igara, te i sami građani Sarajeva koji su „pahulje hvatali u zraku“, kako bi grad bio perfektno očišćen od snijega, a Sarajlije bili dobri domaćini Igara.

To su bile Igre za pamćenje za britanski par klizača Christopher Dean i Jayne Torvill, koji su se zanjihali u ritmovima Bolera, Ravelovog klasika, osvojivši ne samo olimpijsko zlato, već i srca svih u svijetu. Potom gospodarica leda, Katarina Witt, američka braća blizanci Phil i Steve Mahre, Marja-Liisa Hämäläinen sa najviše do tada osvojenih zlatnih medalja, Bill Johnson, prvi Amerikanac koji je osvojio zlatnu medalju u alpskom skijanju, i mnogih drugih.

Naravno, za organizatore Olimpijskih igara uvijek je velika čast ukoliko njihovi sportisti osvoje olimpijsku medalju. Za vrijeme Sarajevske olimpijade to je bio fantastični Jure Franko, za kojeg su Sarajlije i osmislile poznatu krilaticu „Volimo Jureka više od Bureka“.

Neizostavno je i to da se Zimske olimpijske igre 1984. godine pamte i zbog  legendarnog Vučka koji je ostao kao jedna od najsimpatičnijih maskota u historiji olimpijskih igara.

Naposljetku, prisjetimo se tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, Juan Antonio Samaranch-a, i njegovih riječi: „Ovo će biti najbolje Igre u njihovoj historiji“, i odista su bile!

Na linku pogledajte video materijal u kojem se predsjednik Olimpijskog komiteta BiH g. Marijan Kvesić i potpredsjednici prof.dr. Milanko Mučibabić i prof.dr. Izet Rađo prisjećaju ZOI Sarajevo 1984, EYOF Sarajevo i Istočno Sarajevo 2019, te i moguće kandidature za ZOI Barcelona - Sarajevo 2030...

Sign up for Olympic Committee of Bosnia and Herzegovina Newsletter